FDM Teknolojisi İngilizce’de Fused Deposition Modeling olarak, dilimizde ise Eriyik Yığma Modelleme olarak bilinmektedir. 1980 yılında Stratasys firmasının kurucusu olan Scott Crump’ın bulduğu ve Katmanlı Üretim Teknolojisi olarak da bilinen FDM teknolojisi, 3D yazıcılarda kullanılan baskı teknikleri arasında uygulanması bakımından kolay ve hızlı olmasının yanısıra yüksek çözünürlükte baskı çözümleri sunmaktadır. FDM teknolojisinin, 3D yazıcıların yaklaşık olarak %70’inde kullanıldığı tahmin edilmektedir. Masaüstü yazıcıların büyük çoğunluğunda da kullanılmaktadır.
İlk kullanıldığı alanlardan biri havacılık sanayisi iken, zamanla savunma sanayisinde de kullanılmaya başlanan 3D baskı teknolojisinin giderek tüm sanayi dallarına yayıldığı görülmektedir.
Gelişen teknoloji ile birlikte imalat metodları da değişmeye başladı. Geleneksel üretim yerini 3D imalat teknolojilerine bıraktı.
Novatek3D ekibi olarak, Ankara başta olmak üzere tüm Türkiye’de 3D baskı alanında zaman isteyen ve yüksek maliyet gerektiren ürünlerinizi en kısa sürede taleplerinize uygun olarak üretmekteyiz. Kullandığımız 3D baskı teknolojisi sayesinde büyük ölçekli ürünlerde minimum hata payı ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz.
FDM Teknolojisi Nasıl Uygulanmaktadır?
FDM teknolojisi ile çalışan yazıcılarda termoplastikler kullanılır. Erime noktasına gelinceye dek ısıtılan bu termoplastikler, sıcaklığı kontrol eden püskürtücü bir başlık aracılığı ile ince katmanlar halinde üretim tablasına aktarılır. Model bittikten sonra destekler sökülür.
Bu teknoloji ile üretilen parçaların üzerine boyama, parlatma ve kaplama gibi çeşitli işlemler kolayca uygulanabilir. Termoplastik malzemenin eritilmek suretiyle katmanlar halinde üst üste yığılması ile modelin oluşturulması, apartman inşaatlarına benzetilebilir. Apartmanların yanına kurulan iskelete benzer desteklerle 3B modeller üretilir ve model tamamlanınca bu destekler kolay bir şekilde temizlenir.
Tekniğin işleyişini kısaca özetlemek gerekirse;
- 3 boyutlu CAD tasarımı yazıcıda işlenerek parçalara ayrılır ve destek ünitesine ihtiyaç olup olmadığı tespit edilir
- 3 boyutlu yazıcı ısıtılır. Isınan yazıcı termoplastik maddeyi eriterek, çok ince katmanlar halinde nozül(nozzle) kısmından çıkarır ve üretim kat kat olacak şekilde yapılır.
- 3 boyutlu ürünün varsa destek malzemeleri çıkarılır.
İşletmemiz 3D baskı tekniklerini kullanarak gerçeğe en yakın modellemeleri profesyonel renklendirmeler ile tamamlayarak müşterilerimize kusursuz bir şekilde sunuyoruz. Büyük boyutlarla çalışırken kusursuz bir şekilde tek parça üretebiliyoruz. Baskı tablası boyutunda bölerek ürettiğimiz modelleri, özel yapıştırma araçları ile birleştirilerek yüksek doğruluk payına sahip çıktılar alıyoruz.
3D modellerin etrafındaki destekler özel çözücüler yardımıyla kırılabilir, böylece karmaşık geometrilere sahip parçaların yanı sıra montajlı tasarlanan ürünler de kolayca üretilebilir.
FDM Teknolojisinin Özellikleri Nelerdir?
Kavramsal model çalışmalarını, yüksek sıcaklığa dayanıklı ve kimyasal maddelere karşı direnci olan sıvı sızdırmaz özelliğe sahip son kullanıcı ürünlerini ve hızlı prototiplemeye elverişli tüm nesneleri ve bunlar üzerinde talep ettiğiniz tüm işlemlerde kullanılabilen FDM teknolojileri sıradışı bir uygulama esnekliğine sahiptir.
Ebatlarının ya da detaylarının değiştirilmesi talep edilen ürünlerde değişik katman kalınlıkları göz önüne alınarak üretim yapılır ve parçaların iç doluluk oranlarının değiştirilmesi ile ürünün ağırlığı azaltılıp maliyet düşürülebilir.
Ankara 3D Baskı Merkezi olarak, bu teknolojide ateş almayan; kimyasal maddelere, UV ışınlarına ve yüksek sıcaklık düzeylerine dayanıklı malzemeler kullanıyoruz. Bu malzemeler; ABS ve Nylon gibi sanayi plastikleri olduğu gibi PC, Ultem ve PPSF gibi yüksek performans plastikleridir.
FDM Teknolojisi Neden Tercih Ediliyor?
Kolay kullanımları, temizlenebilmeleri, modelleme ve hesaplama ihtiyacı duyulmadan otomatik olarak çıkarılan destekleri nedeniyle piyasadaki açık sistemli makinelere oranla çok daha fazla tercih edilirler.
FDM tipi yazıcıların en önemli özelliği kapalı bir sistemlerinin olması ve sistemleri içindeki sıcaklığın belli bir değerin üstünde kalması sağlanarak, kusursuz ve kaliteli yüzeyler üretebilmeleridir. Ayrıca kullanılan malzemeler insana ve doğaya kesinlikle zarar vermeyen geri dönüştürülebilir özelliktedir. Bizim de bu baskı tekniğini tercih etmemizin temel nedenlerinden biri de geri dönüşüm özelliğidir.
BMW ve Nestle gibi pek çok ticari markanın da 3D baskı tekniklerine yöneldiğini görüyoruz. Özellikle beyaz eşya, otomotiv, savunma sanayi gibi birçok farklı alanda prototip, küçük ölçekli üretim, işlevsel parça ve son kullanıcı parçaları FDM teknolojileri ile üretilebilmektedir. Bu teknolojiye sahip yazıcıların en çok kullandığı termoplastik malzemeler PLA ve ABS’dir.
Ticari amaçla kullanılan FDM tipi yazıcıların fiyatları 10 bin dolardan 100 bin dolara kadar çıkabilirken, masaüstü FDM yazıcılar birkaç bin dolara satılmaktadır.
FDM Teknolojisi ile Neler Üretiyoruz?
- Savunma sanayiinde silah sistemleri, simülatör ve elektronik ürün kutuları.
- Prototipler ve tek parça olarak üretilmesi istenen büyük ölçekli ürünler.
- Otomotiv sektörü için iç ve dış trim, ürün geliştirme çıktısına sahip plastik parçalar
- Yüksek sıcaklığa dayanıklı, kimyasal maddelere karşı direnci olan, sıvı sızdırmaz özelliğe sahip son kullanıcı ürünleri ve prototipler.
- Beyaz eşya sektörü için geniş hacimli üniteler ve aksesuarlar ürettiğimiz ürünler arasında yer alıyor.
Müşterilerimize kaliteli ve ekonomik hizmet sunmak için tercih ettiğimiz 3D baskı teknolojileri ile müşteri memnuniyetini zirveye taşımak Novatek 3D Teknolojileri ile imkansız değil.