SLA Teknolojisi Nedir? SLA Teknolojileri Nerede Kullanılmaktadır?
Basit olarak SLA teknolojisi belirli bir dalga boyundaki ışık kaynağının özel tipte bir reçineyi sertleştirmesi yoluyla 3d baskılar alınması metodudur. 1980’li yıllarda keşfedilmiş ve 1986 yılında Chuck Hull tarafından patentlenmiştir. Bilinenin aksine 3D baskı metodu kullanan ilk firma bu şekilde 3D Systems adıyla kurulmuştur. Merak edenler tarihi araştırma yapabilirler.
SLA yazıcı denince 3d baskı meraklılarının aklına reçineli yazıcılar genel olarak gelmektedir ancak DLP tipi yazıcılar ışık kaynağı olarak “digital Light processing” metodunu kullandığı için SLA yazıcılardan ayrılmaktadır. Bu tip yazıcıları ilerleyen günlerdeki makalemizde yazacağız. Asıl SLA yazıcılar bir lazer kaynağının reçinenin üstüne fokuslanması ile sertleşmenin sağlanmasını kullanarak 3d imalat yapmaktadır. Bu tipteki yazıcılar 2 şekilde çalışmaktadır.
1.Reçineye üstten lazer fokuslanması ve imalat yapıldıkça tablanın aşağıya doğru inmesi yoluyla 3d baskı. 3D Systems ve diğer büyük boyutlu SLA cihaz imalatı yapan firmalar bu yöntemin kullanıldığı 3d yazıcılar üretmektedir.
2.Reçine bir baskı tankı içine konulur ve bu tankın altı Fep Film ismi verilen şeffaf bir yüzeyin altından lazer ışınının reçine üstüne düşürülmesi yoluyla sertleşme sağlanır. Katmanların imalatı bittikçe baskı yüzeyi yukarıya doğru kalkar ve diğer katmanların basılmasına imkan tanır. Ev tipi yazıcılar ve dünyanın en ünlü cihazlarından olan Form Labs Form2 cihazları bu şekilde imalat yapmaktadır. Şekilde olan yazıcılar daha düşük maliyetli olmakla birlikte fep film kullanılması durumunda özel reçine tankı kullanması sebebiyle baskı alanı belli bir boyutun üstüne çıkamaz. Burada unutmamamız gereken bir durum var reçine tam akışkan bir yapı göstermediğinden her zeminden kalkış aşaması sırasında çekim kuvveti oluşmaktadır.
Tamam ama neden amatör SLA bir yazıcıyı büyük boyutlu yapamıyorlar ?
Daha önce reçine ile uğraşmış meraklılar bilirler. Reçinenin bir zeminden ayrılması sırasında yüzey üzerinde çekim kuvveti oluşur Dolayısı ile reçinenin taban alanı büyüdükçe zeminden ayırmanız zorlaşmakta ve bu katmanlar arası hareketler sırasında baskının dağılma ihtimali artmaktadır. Tanklı yazıcılarda bu olay göreceli olarak daha az etki göstermektedir. Ancak FEP film kullanan yazıcılarda 5-7” arası baskı tabanı aşılmaya başladığında zemin arası hareketler sırasında sertleşmiş reçine ile birlikte FEP film de kalkmaktadır. Bu sebeple profesyonel büyük boyutlu SLA yazıcılarda tabla aşağıya inmektedir ve yeni katman lazerle kürlenerek oluşmaktadır.
Bu yazıda DLP teknolojisini kullanan (wanhao d7, anycubic photon, b9 creations) gibi cihazlardan bahsetmedim. Başka bir yazıda DLP yani Digital Light Processing(Dijital Işık Prosesi) ile çalışan yazıcılardan detaylı olarak bahsedeceğim.